Grå stær operation

Grå stær operation

Grå stær skyldes ofte aldring, og det eneste der kan gøres ved det er en operation for grå stær. Under operationen fjerner man øjets linse ved ultralyd, hvorefter man indsætter en kunstig linse. Efter en grå stær operation er der en masse ting, som man skal have styr på. Der kan godt være uklart syn efter grå stær operation, men dette skulle gerne kun være lige efter operationen. Hvis det fortsætter kan det være efterstær, som man går ind og fjerner med en laser.

I forhold til bilkørsel efter grå stær operation skal man være lidt påpasselig, da man som sagt måske ikke har helt klart syn efter operationen, og derfor må man heller ikke selv køre hjem fra operationen. Øjet kan også have en forstærket lysfølsomhed efter grå stær operation, så derfor er det en god idé at have solbriller med, som man kan bruge efter operationen. Der vil være noget kontrol efter grå stær operationen, for at tjekke at synet er blevet som det skal være. Man skal også tage nogle øjendråber efter grå stær operation, som skal sikre at ”kroppen” ikke frastøder linsen, samt afholde øjet fra at blive tørt. I forhold til kontaktlinser og nye briller efter grå stær operation, så råder man til at vente en måned inden man bestiller dette, for det er først her at øjet er ved at være helet ordenligt. Helt normalt syn efter grå stær operation er meget sjældent, men ofte vil det være sådan, at man kun har behov for læsebriller, hvilket må siges at være noget af en forandring.

Man skal som patient selvfølgelig være opmærksom på, at der er nogle forskellige grå stær operation bivirkninger og komplikationer, som heldigvis er yderst sjældne. En risiko ved grå stær operation er blandt andet nethindeløsning, men dette er sjældent. En del vil dog opleve kløen i øjet og at det løber meget i vand, men dette er bare som følge af helingen. Ellers skulle der ikke være mange gener efter grå stær operation.

Hvad koster grå stær operation og hvad med ventetid på grå stær operation?
I forhold til venteliste på grå stær operation så er dette meget forskelligt fra klinik til klinik. Nogle har rigtig meget ventetid, hvor man ved andre kliniker kan komme til rigtig hurtigt. Og når man først er kommet til, så tager operationen ikke lang tid, kun omkring én time. Der er kommer ny regler i forhold til betaling, så nu er der egenbetaling på grå stær operation, så det er ikke længere betalt af det offentlige. I nogle tilfælde kan man få tilskud til grå stær operation, dette kan man fx gennem sygesikring Danmark. Grå stær operation pris kan godt svinge lidt, men ligger typisk mellem 7.000-10.000 danske kroner pr. øje.