P-stav

P-stav

Der findes rigtig mange forskellige præventionsmetoder, en af dem er blandt andet p-staven. P-staven er en lille 2mm tyk og 4cm lang stav, som skal indsættes på indersiden af ens overarm af en læge eller sygeplejerske. Det er et lille indgreb, der foregår i lokalbedøvelse, og man kan optage sine gøremål umiddelbart med det samme.

En p-stav virker ligesom p-piller i den forstand, at de begge frigiver hormonet gestagen. I stedet for at skulle tage en pille hver dag, frigiver staven hormonet løbende i 3 år, så det er først herefter man skal have staven skiftet. Dette er rigtig smart, da man ikke skal huske på at tage sin pille hele tiden. Derudover så er p-staven en af de sikreste metoder mod graviditet.

Gestagenet kommer direkte gennem underhuden og ned i blodbanen, hvor den blokerer kvindens normale cyklus, så ægløsning ophører, og det er blandt andet derfor den er så sikker. Derudover har den samme egenskaber som minipiller og p-piller, hvilket gør at sekretet ved livmoderhalsen forandres, så sædcellerne får svært ved at trænge igennem.