Gynækomasti

Gynækomasti

Gynækomasti er den medicinske betegnelse for mandlig brystudvikling. Gynækomasti kan skyldes forskellige årsager fx at forøget indhold er østrogen(kvindelig kønshormon) eller formindsket indhold af testosteron(mandligt kønshormon). Nogle mænd er født med lidelsen, hvor den ved andre opstår er uforklarlige årsager senere i livet. For at kommer problemet til livs kan man lave en brystreduktion til mænd. Drenge, der har gynækomasti, venter man med at gøre noget ved, indtil drengene er fuldtudviklet.

Brystdannelsen kan både bestå af kirtelvæv og fedtvæv. Hvis brystdannelsen udelukkende består af fedtvæv, så kan man bruge en fedtsugning mod gynækomastien. Hvis brystdannelsen der imod består af kirtelvæv, så bliver man nødt til at have en operation i forbindelse med gynækomastien. Den sidste mulighed er at brystdannelsen både består af fedt- og kirtelvæv, og ved dette kan der både være tale om en fedtsugning og en operation mod gynækomasti.

Ved operation kan der godt være ar efter behandling af gynækomasti. Disse vil typisk side omkring areola(brune plamage rundt om brystvorten), hvilket gør at arrene ikke er særlig tydelige. Det kan godt være der skal ske en fjernelse af overskydende hud, og derved vil der blive lidt flere ar, men disse vil typisk side i ”folderne” under bryste. Der er altid en risici ved operation i form af bivirkninger. Man vil føle ømhed de første dage efter operationen, og man vil måske se lidt hævelser. Nogle af de mere trælse bivirkninger kan fx være følelsesløshed omkring brystvorten, men følelsen vil typisk komme igen efter 3-6 måneder.

Gynækomasti priser kan godt variere en del, da det afhænger hvor stort et indgreb, der er tale om. Gynækomasti behandling kan nemlig være meget forskelligt afhængig af, hvilken type gynækomsti, der er tale om.